Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Για τα δάση (24-08-09) Νο 8

Η νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή που ζήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο ( 170.000 στρέμματα καμένου δάσους) μας γέμισε όλους με απέραντη θλίψη και απαισιοδοξία για τη δυνατότητά μας, ως κράτους και κοινωνίας, να διδαχθούμε και να μάθουμε κάτι από ανάλογες καταστροφές του παρελθόντος και ιδιαίτερα εκείνης του 2007. (Σχετικά βλ. Συνημμένα επτά προηγούμενες σχετικές επιστολές μου ορισμένες από τις οποίες η έγκριτη εφημερίδα σας έχει ήδη δημοσιεύσει. Καίτοι οι περισσότερες γράφτηκαν δύο χρόνια πριν,δυστυχώς θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί και σήμερα ! )

Αναφέρω, απλώς ενδεικτικά, τη μη χρησιμοποίηση περιπολιών στρατού στον περίγυρο των δασών γύρω από το Λεκανοπέδιο τις μέρες των ισχυρών ανέμων για την προστασία από και την αποθάρρυνση επίδοξων εμπρηστών, τη μαζική και γρήγορη επέμβαση προς κατάσβεση των πρώτων μικρών και ελέγξιμων εστιών και γενικώς την έλλειψη προπαρασκευής και συντονισμού μαζί με την έντονη αίσθηση που αποκομίζουμε κάθε φορά ότι οι φωτιές στα δάση μας συμβαίνουν για πρώτη φορά.

Με ,το σοβαρότερο από όλα, βεβαίως, την πρόληψη (έγκαιρο καθάρισμα του δάσους από την καύσιμη ύλη και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών) και δη την καθυστέρηση της θεσμικής θωράκισης του δάσους, της σύνταξης των δασικών χαρτών και της ψήφισης και αυστηρής εφαρμογής των νόμων για τις χρήσεις γης που θα αποθάρρυναν το έργο των εμπρηστών /καταπατητών. Επιμένω στους εμπρησμούς γιατί όλοι οι παρατηρητές επισήμαιναν ότι δεν μπορεί να ήταν τυχαία η εκδήλωση φωτιάς σε διαφορετικά σημεία της ίδιας περιοχής, όταν φυσούσαν ισχυροί άνεμοι .

Με κανένα τρόπο, πάντως, τα ανωτέρω δεν παραγνωρίζουν τον ηρωικό αγώνα εκείνων ( επαγγελματιών και εθελοντών) που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Σ’αυτούς ανήκει η απεριόριστη εκτίμηση, οι ευχαριστίες και ο θαυμασμός μας.

Ούτε επίσης μπορούμε να μην εκφράσουμε τη συμπάθειά μας για εκείνους που είδαν τα σπίτια τους, στα οποία είχαν επενδύσει όνειρα και οικονομίες μιας ζωής, να γίνονται στάχτη. Η μόνη παρηγοριά μας είναι ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου