Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Για τα δάση 29-08-2007

Θα συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω,ότι η Κυβέρνηση έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αναζητήσει παντού τους υπαίτιους της πρωτοφανούς καταστροφής που έπληξε τη χώρα μας.

Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι δε δικαιούμαστε και δεν έχουμε υποχρέωση να θέτουμε ερωτήματα ακριβώς από σεβασμό στα θύματα της τραγωδίας και ενόψει της εκλογικής συγκυρίας που προβληματίζει έντονα πολιτικούς και πολίτες.

Έτσι οι όροι πολιτικοί και πολιτικές εμπεριέχουν ένα μίνιμουμ προβλεπτικότητας και κρίνονται τελικά, μας αρέσει ή όχι, από την αποτελεσματικότητά τους:

64 νεκροί , άνω των 2 εκατομμύρια στρέμματα καμμένου δάσους και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, υποδομές και τον παραγωγικό ιστό της περιοχής είναι τα αποτελέσματα που έχουμε μπροστά μας.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα για το δύσκολο καλοκαίρι που περίμέναμε ενόψει του θερμού χειμώνα και των δυσμενών διεθνών κλιματικών συνθηκών, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, και έδιναν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.

Από την άλλη πλευρά από το 1993 παραμένει αδρανής στα συρτάρια της Βουλής ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Αντιπροπσωπείας για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προστασίας του δάσους και του περιβάλλοντος. Εικάζω λόγω έλλειψης πόρων – αφού, δυστυχώς τα δέντρα και τα ζώα του δάσους δεν ψηφίζουν- και της ‘ ευγενούς’ παράδοσης των ελληνικών κομμάτων να μη δίνουν συνέχεια στις όποιες καλές ιδέες των αντιπάλων τους. Εννοείται πολύ μικρό μέρος των χρημάτων που θα κοστίσει η επούλωση των πληγών της τωρινής καταστροφής θα επαρκούσαν τότε για τη λήψη προφυλακτικών μέτρων.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, οι ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη αυτού του τόπου, δεν ζήτησαν και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για δασοπροστασία από κοινοτικά κονδύλια, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαίκές χώρες που έχουν το ίδιο και μικρότερο πρόβλημα από μας.

Είναι ακριβές ότι κονδύλια που διατέθηκαν από το ΥΠΕΣ για προστασία του δάσους στις Νομαρχίες κατέληξαν σε «πολιτιστικές» εκδηλώσεις και «πανηγυράκια», όπως μεταδόθηκε σήμερα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Αντέννα; Τι έκανε το Υπουργείο και ο Υπουργός για να ελέγξει την απαράδεκτη αυτή πρακτική ;

Εντάσσονται άραγε στην υπεσχημένη από την Κυβέρνηση επανίδρυση του κράτους το συνεχιζόμενο θλιβερό προνόμιό μας να είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς ισχυρό και αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξουθενωμένη, αν όχι ανύπαρκτη Δασική Υπηρεσία, εξασθενημένη Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, συνυπευθυνότητα ΥΠΕΣ και Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο θέμα των πυρκαγιών, εν όλίγοις διασπορά της σχετικής ευθύνης με αποτέλεσμα το σημερινό αλλαλούμ ;Ο στρατός με τις δεδομένες ικανότητές του σε μέσα και προσωπικό για δασοπυρόσβεση γιατί χρειάσθηκε σχεδόν μια βδομάδα για να μπει στον πόλεμο της φωτιάς και αφού η κατάσταση είχε φθάσει στο μη παρέκει;

Με τα χιλιάδες ακίνητα τελεσίδικα χαρακτηρισμένα αυθαίρετα, που περιμένουν πάντα κατεδάφιση, τί σκοπεύουν να κάνουν τα κόμματα που ζητάνε τη ψήφο μας και γιατί τηρούν αιο διαρκές αυτό έγκλημα κατά του δάσους και του περιβάλλονος, δηλ. όλων μας ; Ισχύει άραγε αυτό που έχει κατά καιρούς ακουσθεί από κυβερνητικά χείλη ότι δηλ. δεν υπάρχουν τα σχετικά κόνδύλια ; Αν είναι έτσι να μην απορούμε και να μην χαρακτηρίζουμε ακραία την άποψη ότι η πολιτική του ελληνικού κράτους έναντι του δάσους είναι με συνέπεια εχθρική, άν όχι δολοφονική. Αφού η ευθύνη για την κατεδάφιση είναι, αν δεν κάνω λάθος, των νομαρχιών γιατί αυτές δεν ελέγχονται από το ΥΠΕΣ ;

Το ότι οι πολιτικοί μας τρέχουν τώρα να δείξουν τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες δεν εκπλήσσει κανένα. Είναι οι ίδιοι εκείνοι που στη μεγάλη τους πλειονότητα χαρακτήριζαν μέχρι πρόσφατα αιθεροβάμονα κα κλείσω με την λίαν εύστοχη παρατήρηση αρθρογράφου στην έγκριτη εφημερίδα σας ότι χειρότερο κι από την καταστροφή που αντιμετωπίζουμε θα ήταν να μην διδαχθούμε τίποτα απ’αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου