Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Για τα δάση Νο 7 ( 24-08-09)

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας έχει πει προσφυώς ότι ο αγώνας για το περιβάλλον είναι αγώνας για τη δημοκρατία.

Εξάλλου ο Δ/ντής της Καθημερινής κ. Α. Καρκαγιάννης έγραφε στο φύλλο της περασμένης Κυριακής της έγκριτης εφημερίδας σας ότι « η περιφρούρηση του περιβάλλοντος είναι αξία για την οποία χρειάζεται να επιστρατεύσουμε όλον τον πατριωτισμό μας, παλαιό και νέο, για να την υπερασπισθούμε. Είναι η περιφρούρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος της πατρίδας μας που δέχεται βάρβαρες επιθέσεις και επιδρομές και οφείλουμε να την υπερασπισθούμε».

Δυστυχώς αυτές τις μέρες συντελέσθηκε μια ακόμη μεγάλη καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας μας στο μακρύ κατάλογο αυτών που παρατηρούμε , από το 1974 και μετά, ιδιαίτερα στην περιοχή που περιβάλλει το Λεκανοπέδιο. Είναι σίγουρο ότι θα ακούσουμε και πάλι μεγάλα λόγια, υποσχέσεις και δεσμεύσεις εκ μέρους των πολιτικών μας ταγών τις οποίες, δυστυχώς η μέχρι τώρα πείρα του πρόσφατου παρελθόντος μας δυσκολεύει πολύ να πιστέψουμε.

Πράγματι οι πολιτικές στο θέμα του περιβάλλοντος των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο την περίοδο της Μεταπολίτευσης, αν κρίνει κανείς από τα δασοκτόνα αποτελέσματά τους, δεν ήταν ούτε δημοκρατικές (σύμφωνα με τον κ. Παπούλια) ούτε πατριωτικές (σύμφωνα με τον κ. Καρκαγιάννη) αφού, αντίθετα με τη στομφώδη ρητορική τους περί του αντιθέτου, στην πράξη ενθάρρυναν και επιβράβευσαν όλους όσους απειργάσθηκαν την καταστροφή του περιβάλλοντος αυτού του τόπου. Ηθελημένα ή από παράλειψη χάριν μιας κακώς εννοούμενης οικιστικής ανάπτυξης που ευνοούσε στα πράγματα την απόκτηση βίλας και εξοχικού από τους μικρομεσαίους χλιδάτους νεόπλουτους της νέας οικονομικής τάξης.

Και το χειρότερο ίσως από όλα, με τη συστηματική ανοχή και επιείκεια έναντι των παρανομούντων και αυθαιρέτως οικοδομούντων οι πολιτικές αυτές υπονόμευσαν το αίσθημα δημοκρατίας και ισοπολιτείας των πολιτών και του κράτους δικαίου γενικότερα. Προκαλώντας σχεδόν αναπόδραστα πριν και μετά κάθε εκλογές ( όχι ανεξήγητα οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές σημειώνονται εν αναμονή εκλογών) ένα νέο κύκλο αυθαιρεσίας και παρανομίας και δυσφημώντας , δυστυχώς, το καθεστώς της Μεταπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου