Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Για τα σκουπίδια Νο 1 (27-09-2006)

Επιστολή μου δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικά με κύριο άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας για το θέμα των σκουπιδιών, που δημοσιεύθηκε προ καιρού, θα ήθελα να εξάρω από τις στήλες σας την πρωτοβουλία επτά Δήμων ( Κηφισιάς, Μελισσίων, Πεύκης, Φιλοθέης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Βριλησσίων) να μοιράσουν στους δημότες τους ειδικές μπλε ανθεκτικές σακκούλες για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας όπως χαρτιών, πλαστικών, υαλικών, αλουμινίων, δοχείων φτιαγμένων από κάθε υλικό κ.λ.π. και την τοποθέτηση δίπλα στους γνωστούς μεγάλους πορτοκαλί κάδους άλλων μικροτέρων μπλε χρώματος για την απόθεση των απορριμματων της κατηγορίας αυτής.

Τα απορρίμματα αυτά αποτελούν σίγουρα, αν όχι περισσότερο, οπωσδήποτε πάντως άνω του ημίσεως του συνόλου των απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού. Σε όγκο μάλιστα, όπως η καθημερινή πείρα δείχνει, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο. Αν η πληροφόρησή μου είναι ακριβής, τα υλικά αυτά συλλέγονται χωριστά από τα άλλα απορρίμματα και στη συνέχεια αξιοποιούνται από ιδιωτική εταιρεία με την οποία έχουν συμβληθεί οι εν λόγω δήμοι.

Αν πολύ λίγο μέρος της φαιάς ουσίας που δαπανάται στη χώρα μας για τη διαχείριση των σκουπιδιών στο τέλος της αλυσσίδας ( χωματερές ) με όλες τις ατελείωτες άσκοπες συζητήσεις και αντιδικίες με τοπικούς φορείς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικεντρωνόταν στη προώθηση, διεύρυνση και διάδοση τέτοιων ( πιλοτικών ? ) προγραμάτων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ιδιαίτερα, αν οι ΟΤΑ προχωρούσαν, οπως γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, στο μοίρασμα στα νοικοκυριά ανακυκλούμενων πλαστικών σάκων μιας χρήσης, όπου θα τοποθετούνταν τα οργανικά απορρίμματα (αποφάγια, χόρτα, φρούτα κ.λπ.) και θα αξιοποιούνταν στη συνέχεια ως λίπασμα.

Για να γίνουν τα παραπάνω χρειάζονται τρία πολύ απλά :

· Να αφήσουμε τα μεγάλα και κούφια λόγια, ιδιαίτερα οι υποψήφιοι δημοτικοί ταγοί μας, και να καταπιασθούμε με απλές πρακτικές λύσεις του μεγάλου αυτού προβλήματος.

· Να παύσουμε να βλέπουμε τα απορρίμματα σαν « σκουπίδια» και αφ’υψηλού και να τα δούμε ως πολύτιμη πηγή πρώτων υλών, όπως πραγματικά είναι, σε ένα πλανήτη που συνεχώς τον κάνουμε φτωχότερο και και πιο άσχημο.

· Να παύσουμε να διεκδικούμε τη μίζερη ελληνική εξαιρεσιμότητά μας ( ξέρετε εδώ είναι Ελλάδα !) εκτός κι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βράζουμε στο επαρχιωτικό βρώμικο ζουμί μας, όντας με μια άλλη βαλκανική χώρα, οι τελευταίοι στην Ευρώπη και στο θέμα αυτό.

ΤΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου