Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Για τα δάση Νο 4 ( Σκύρος) 14-07-2008

Επιστολή μου δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η πυρκαγιά στη Σκύρο αποτέφρωσε 6000 στρέμματα πευκοδάσους δηλ. σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το ένα τέταρτο της συνολικής δασικής έκτασης του νησιού.

Σχετικά καταγγέλλεται ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες πρόληψης καθώς το δάσος είναι χωρίς διαχείριση τουλάχιστον 15 χρόνια και ότι η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων ήταν αδύνατη λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου και γιατί στο νησί υπήρχαν σε μόνιμη βάση δύο μόνο απηρχαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα.

Αν τα παραπάνω είναι ακριβή και φοβούμαι ότι είναι, τότε μεγαλύτερη τραγωδία και από τις πυρκαγιές είναι ότι ως κράτος και κοινωνία δε διδασκόμαστε τίποτα από αυτές.

Αλήθεια το δάσος της Σκύρου προστατεύεται νομικά με σχετικούς χάρτες ή πρόκειται στη θέση της καμένης γης να δούμε γρήγορα βοσκοτόπια και, στη συνέχεια, οικοδομικά φιλέτα και μάλιστα αυστηρά με τη σειρά αυτή; Γιατί είναι προφανές ότι η «ανάπτυξη» όπως την αντιλαμβάνονται μερικοί αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο και από τις πυρκαγιές.

Και ακόμη δύο απλές ερωτήσεις ενός αφελούς : Τι γίνεται με τους περίφημους δασικούς χάρτες που προέβλεπε η διακομματική συναίνεση του 1993 καθώς και τις άλλες προβλέψεις της ; Τις τρώνε η σκόνη και τα ποντίκια στα συρτάρια της Βουλής ή κάποιου Υπουργείου;

Επίσης δόθηκαν χρήματα για πυροπροστασία στο Δήμο Σκύρου και τι έγιναν αυτά; Αν ναι, το Υπουργείο Εσωτερικών θα τολμήσει ν’ αναζητήσει ευθύνες επί τέλους εκεί που σίγουρα υπάρχουν;

Η καταστολή σίγουρα είναι απαραίτητη αλλά πιο σημαντική είναι η πρόληψη και η θεσμική θωράκιση του δάσους με την ψήφιση και την εφαρμογή των διατάξεων για τις χρήσεις της γης. Ακούγεται αυτονόητο αλλά φαίνεται πως είναι δύσκολο αφού απαιτεί συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και συνεπάγεται πολιτικό κόστος.

Αν πάντως συνεχίσουμε έτσι πολύ φοβούμαι θα καταλήξουμε να έχουμε πλήθος πυροσβεστών και πυροσβεστικών μέσων αλλά καθόλου δάση.

Μετά τα παραπάνω οι πολιτικοί μας ταγοί δεν θα πρέπει νομίζω να απορούν για την ευρέως διαδεδομένη αναξιοπιστία της πολιτικής και των φορέων της στη χώρα μας.

ΤΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου